Mannelijkheid in het algemeen: Tinderen voor Tinderen

Lieve mannen, ik wil jullie iets vertellen over hoe mijn leven voorgoed veranderd is de afgelopen weken. Ten goede wel. Zeker ten goede. 8 of 9 of 10 oktober 2013 was een onvergetelijke dag. Eén waarna mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Het was de dag dat ik, jawel, Tinder installeerde op mijn telefoon.

De digitale vleeskeuring is het meest verslavende wat ik ooit heb gedaan. Met mijn hand boven het kruisje, met het woord ‘af’ voorop mijn tong, keur ik jongvrouwelijk Amsterdam. Te dik, af. Met een getekend snorretje voor, af. Groepsfoto, af. Zo neem ik wraak op alle domme blonde blauwtjes in de wijlen Sjansen bij Jansen en op alle ontelbare, treurige en stomdronken nachten dat ik alleen met mijn bagagedrager naar huis slingerde.

Soms zit er wel iets tussen trouwens. Een Tindersurprise. Een meisje dat gewillig in het gras ligt, of één met felgroenee ogen (filter-alert) die precies door mijn cynisme prikken, of één met rode wijn. Meisjes met rode wijn mogen altijd door naar de volgende ronde: chatten.

Verder dan chatten ben ik nog niet geraakt nog, en kom ik ook niet denk ik, al is het maar vanwege iets ‘superonbenulligs’ (liefde, let op de aanhalingstekens!) als de liefde van mijn leven. En anders was het wel door gebruik van verboden woorden als ‘Movember’, ‘emmissierechten’ en ‘Zwarte Piet-discussie’.

En het komt bij heel veel Tinders wereldwijd niet verder dan de chat. Maar er zijn mensen, ik ken ze, die wel daten en we-weten-allemaal-wat-daar-van-komten. En geloof me, vrienden van de burgerlijke stand en de schaamnaam, in 2014 nog wordt de eerste kind met het naam Tinder geboren.

Eerdere columns. (door Ko van ‘t Hek)