Op bezoek bij Grey Goose: 5 dingen die wij leerden van Maître de Chai François Thibault

lelogis_0001_Layer 6

Woop. Altijd leuk als een tof merk je uitnodigt om wat beter acquainted te worden. Premium vodka label Grey Goose vloog ons naar Cognac om een paar daagjes ondergedompeld te worden in Grey Goose (niet letterlijk natuurlijk).

lelogis_0006_Layer 1

Daar ontmoetten we Grey Goose Maître de Chai en gentleman François Thibaul. Dit is wat wij leerden van deze vodka-meester.

grey

1. Een gastheer is never underdressed, altijd beleefd en in alles een gentleman

“Autumn is spring of winter.” Bij ontvangst op het chateau wist Mr. Thibault al gelijk te imponeren. Gekleed in een perfect zittend zwart pak en een overjas en met een optimistish Franse tongval liet hij allen aanwezigen zijn wat een gentleman is. Hij nam gelijk de kamer over, en leidde het gezelschap door de geschiedenis en het productieproces van Grey Goose. Druk als François ongetwijfeld is nam hij de tijd en vertelde met passie en toewijding over zijn ‘kindje’.

lelogis_0003_Layer 4

2. Grey Goose is één van de puurste vodka’s verkrijgbaar, en daarmee één van de beste op de markt

Vodka had misschien een slechte naam, het drankje voor de ‘cheap drunk’ en zonder onderscheidende smaak wat je wel moet mixen wil je het naar binnen krijgen. Hoe anders zit dat bij een premium vodka als Grey Goose. Waar andere vodka’s nog wel eens agressief, brandend en smaakloos kunnen zijn is Grey Goose smooth en zacht voor de keel. Je proeft het basisproduct door de vodka heen en kunt er ook gewoon puur van genieten.

lelogis_0002_Layer 5

Dat is natuurlijk niet zomaar. Monsieur Thibault is verantwoordelijk voor het recept achter het succes van Grey Goose. Als voormalig Maître de Chai van een cognachuis weet hij als geen ander hoe het is om sterke drank te maken. Deze kennis heeft hij toegepast op het recept van Grey Goose. Resultaat: een vodka die uitblinkt in zuiverheid, smaak en kwaliteit.

Aan de basis van deze kwaliteit ligt natuurlijk de grondstof. Het zachte wintergraan dat voor Grey Goose wordt gebruikt wordt verbouwd in Picardy, waar ook het graan voor de beste Franse paistries vandaan komt. Graan dat 9 maanden krijgt om te groeien en een sterke korrel oplevert en een superieure korrel oplevert. In één fles Grey Goose zit ongeveer een kilo graan verwerkt.

Eenmaal geoogst wordt het graan ook verwerkt en gedistilleerd in Picardy. Daar wordt het graan gezeefd en tot echt alleen de goede korrels overblijven en 24 uur lang gemaald. Wat volgt is een lang proces van fermentatie waarna het actual distilleren begint.

grey2

Hierbij wordt al het water uit het product gefilterd tot er een spirit met 92% pure alcohol overblijft. Via een proces wordt door middel van dingen als vacuums, druk en hydro-selection. Bij elkaar duurt dit proces een dag of 5.

Deze spirit wordt vervolgens naar Cognac gestuurd, waar het gemixt wordt met gezuiverd bronwater uit Cognac, 100% pure H20. Daar komt overigens ook de naam vandaan: Grey Goose is vernoemd naar de grijze ganzen waar de Cognac streek bekend om staat.

Result is een vodka gemaakt met Franse finesse, expertise en perfectie. Job well done.

3. Een goed product is belangrijker dan een goed idee, een goed idee is belangrijker dan een 200-jaar oude historie.

Als je iets van marketing af weet dan weet je dat reclame vaak meer beloofd dan het product waar kan maken. Beetje jammer. Grey Goose oprichter wijlen Sydney Frank had daarom het idee om gewoon maar even de beste vodka ever te maken, zodat deze cognitieve dissonantie niet optreed en iedereen gelukkig is. Score.

Daarvoor reisde Frank af naar Cognac waar hij al eerder zaken met François had gedaan. Hier vroeg hij François om – ondanks dat deze Maître de Chai niets van de productie van vodka af wist – om een perfecte premium vodka te creëren.

François nam de uitdaging aan. Het resultaat is Grey Goose, een vodka die sinds 1997 bestaat, in 1998 de ‘best tasting vodka in the world’ werd genoemd door de beverage Testing Institute en in 2004 aan Bacardi werd verkocht voor een leuke 2.2 miljard dollar. Dat deed Sydney overigens op 85 jarige leeftijd.

Grey Goose heeft geen rijke 200-jarige geschiedenis, maar is gebaseerd op een goed idee en origineel idee waaruit een beter product voorkwam. Yes.

jpeg

4. ‘Think outside the box’ en sta overal voor open.

François heeft een niet onomstreden en eigenlijk rare carriere achter de rug. Waar hij zich decennia lang heeft gericht op de productie van cognac, maakte hij een rare sprong naar vodka. De trotsen Fransen, helemaal in de verfijnde cognac- en wijnkringen kijken natuurlijk een beetje neer op een spirit als vodka.

Een Maître de Chai die zich dan ook met dit soort praktijken bezighoudt is dan ook eigenlijk ‘not done’. Onterecht, als je ziet wat het idee van Sydney Frank en de visie en expertise van François heeft opgeleverd. Een bold ass decision van François als je het ons vraagt.

lelogis_0000_Layer 7

5. Hoe het goede leven er uit ziet op een Frans chateau.

Zoals je wellicht weet is Frankrijk een prachtig land. Men&Style verbleef in Le Logis, een prachtig 15e eeuws Chateau + landgoed in handen van Grey Goose en van alle maar dan ook alle gemakken en luxes voorzien. Kunnen we over praten, kunnen we beter even laten zien.

lelogis_0004_Layer 3
lelogis_0005_Layer 2
lelogis_0009_Layer 4
lelogis_0010_Layer 3
lelogis_0008_Layer 5
lelogis_0007_Layer 6
lelogis_0006_Layer 7
lelogis_0004_Layer 9
lelogis_0005_Layer 8
lelogis_0002_Layer 11
lelogis_0003_Layer 10
lelogis_0001_Layer 12
lelogis_0000_Layer 13
lelogis_0011_Layer 2
lelogis_0012_Layer 1

Beetje zwemmen, beetje de omgeving verkennen per fiets, een beetje genieten van een paar leuke cocktails en een beetje eten. Complete stilte als iedereen richting bed gaat en te weinig city lights om de sterrenhemel te verpesten. Perfect!

Foto’s voor het grootste deel gemaakt door Damien Lamarche.