Eén van de belangrijkste verlengstukken van onszelf, is onze smartphone. Zonder smartphone zijn we onthand in deze tijd, een daarom is het ook erg vervelend als je hem laat vallen of hij op een andere manier kapotgaat. Op dat moment wil je snel een oplossing voor je probleem. Toch is het verstandig om het hoofd koel te houden en een aantal zaken te overwegen. Daarom zetten we vier zaken op een rijtje die je kunt overwegen wanneer je telefoon kapotgaat.
Is het allernieuwste toestel per se nodig ter vervanging?
Als je overweegt om maar een nieuwe smartphone aan te schaffen, is het goed om even te overwegen wat je nu eigenlijk precies zoekt en hoeveel dat mag kosten. Ben jij van de high-end toestellen, dan kan de nieuwste versie daarvan richting de duizend euro kosten. Dat is nogal wat. Dit terwijl een high-end toestel van twee jaar geleden toen ook prima voldeed, dus waarom zou dat nu niet nog steeds zo zijn? Zo’n toestel koop je nu voor ongeveer de helft van de originele prijs. Een voorbeeld van high-end toestel dat nog steeds prima voldoet maar wel een stuk minder kost, is de iPhone SE.
Is een tweedehands toestel ook een optie?
Een vervangend toestel hoeft natuurlijk niet per se gloednieuw te zijn. Je kunt een tweedehands toestel aanschaffen als je daarvoor openstaat. Alleen weet je dan zeker dat er – zichtbaar of onzichtbaar – gebruikssporen zijn. Daarom kun je misschien ook een refurbished smartphone overwegen. Dit zijn gebruikte toestellen die weer opgelapt worden om (in verschillende mate, afhankelijk van klassen) er weer als nieuw uit te zien. Vergelijk daarbij wel altijd de prijs van het refurbished toestel met de recente nieuwprijs.
Is een reparatie de moeite waard?
Je hoeft natuurlijk meteen een nieuw toestel te nemen. Veel defecten zijn te repareren. Dit is alleen zelden goedkoop. Daarom is het verstandig om een offerte op te vragen voor de reparatie. Je kunt dan overwegen of de kosten van de reparatie het de moeite waard maken om het toestel nog op te lappen. Lopen de kosten in de honderden euro’s of is het toestel al wat ouder, dan heeft het soms meer zin om je verlies te nemen en een nieuwe telefoon aan te schaffen.
Lessen voor het vervolg
De meeste mensen laten hun telefoon niet expres vallen. Dat kan iedereen overkomen. Heb je een dure smartphone, dan is het het overwegen waard of je deze wilt verzekeren. Dan heb je bij schade enkel te maken met een eigen risico, maar niet met kosten van vele honderden euro’s. Ook kan het erg vervelend zijn als je een telefoonabonnement met toestel hebt dat door blijft lopen terwijl het toestel in kwestie kapot is, zodat je blijft betalen voor een toestel dat het niet meer doet. Overweeg in de toekomst of een sim only abonnement en het zelf los kopen van je toestel wenselijker is voor jou.