China is niet meer het land van 60 jaar geleden, en steeds meer mensen zien dat. Toch bestaan er nog steeds een hoop misverstanden rondom China. Zonde, want veel toeristen weerhouden zich daardoor van een bezoek aan dit prachtige land terwijl het zo veel te bieden heeft. Gelukkig worden deze misverstanden steeds duidelijker, en dat zie je aan de stijgende hoeveelheid toeristen die naar China afreist. Klopt jouw beeld van China? Dit zijn vijf ideeën over China die niet waar zijn.
1 Communisme is overal
Sinds de communistische revolutie in 1947 is ons beeld van China vertekend. De revolutie, geleid door Mao Zedong, was geïnspireerd door de Sovjet hantering. Later kreeg het een eigen vorm toen de leiding afweek van het Marxisme/Leninisme en hun eigen communistische stroming ontwikkelde, het Maoïsme. De poging van Zedong om China te industrialiseren mislukte echter en als gevolg leed de bevolking onder hongersnood en oppressie.
Hoewel China dus een duister verleden heeft is het al lang niet meer de communistische macht van toen. Na de dood van Mao Zedong hervormde de regering hun blik om meer economische stabiliteit in het land te creëren. Agricultuur, industrie, wetenschap en technologie kregen meer aandacht en dat leidde ertoe dat China een plek in de wereldeconomie bemachtigde. Ook voor de bevolking is de toestand aanzienlijk verbeterd. De huidige grondwet in China bevat vrijheid van meningsuiting, pers en religie. Hoewel er nog steeds communisme voorkomt in China kan je het tegenwoordig beter als een socialistisch land omschrijven, met een sterke economische positie.
2 China is arm
Zoals uitgelegd is China dus kapitalistischer ingesteld dan ooit. Het is een van de meest welvarende staten en dat heeft ook een effect op het inkomen van de bevolking. Het beeld van een land met veel arme mensen klopt dan ook absoluut niet. Wereldwijd zijn Chinezen verantwoordelijk voor 50 procent van alle luxe aankopen, zowel binnen hun eigen land als in Europa, de Verenigde Staten en Hongkong.
3 China’s cultuur is eentonig
Voor de meeste Nederlanders is hun lokale Chinese restaurant het dichtstbij China dat ze ooit zijn geweest. Als je aan China denkt komen er waarschijnlijk dan ook een handvol stereotypische beelden naar boven. Hoewel China een sterke cultuur heeft staan ze niet stil. Mede dankzij de globalisering is de Chinese muziek- en filmcultuur de afgelopen 40 jaar getransformeerd. Zeker na de tijd van oppressie onder Mao Zedong voelde de kunstsector zich bevrijd en kwam er een vloedgolf aan nieuwe films, literatuur en kunst. Ook de muzieksector is na de jaren 80 verandert toen westerse muziek populair werd in China. Traditionele invloeden zijn nog steeds aanwezig maar er is veel veranderd.
4 Chinezen spreken geen Engels
Misschien is het omdat de taal zoveel verschilt van de onze, en we hun teksten niet kunnen lezen, maar de meeste mensen hebben het idee dat Chinezen geen Engels kunnen. Dan heb je het mis, want de Chinese bevolking kan zich prima uit de voeten maken wanneer ze met een toerist spreken. Natuurlijk is de een er beter in dan de ander en hangt het af van het gesprek. Verkopers kennen in elk geval hun vakjargon prima in het Engels dus op straat zal de taalbarrière minder groot zijn dan je verwacht. Ook staat er op veel borden een Engelse vertaling, dus verdwaald raken in China is moeilijker dan je denkt.
5 Chinezen spreken Chinees
Op het vasteland van China is de meerderheid van de bevolking Han-Chinees. Daarnaast wonen er nog 56 andere etnische minderheden. Met Chinees verwijzen we meestal naar die Han-Chineze meerderheid, zonder het te weten. In Tibet zijn de Tibetaanse mensen volop aanwezig, in de provincie Yunnan is zijn de Bai en de Hui volken gevestigd, en in Xinjiang vind je veel Uigher. Al deze volkeren hebben hun eigen tradities en de cultuur in China varieert dus ook op elke plek. De meest gesproken taal is het Mandarijns en dat is ook wat kinderen op school leren. Daarnaast zijn er duizenden dialecten in China. Zelfs in de stad Shanghai vind je meerdere dialecten. Ook is er nog het Kantonees dat vooral in Hongkong gesproken wordt. De taal Chinees bestaat dus eigenlijk niet, want in werkelijkheid spreekt het land een combinatie van verschillende talen.