Wanneer je vanuit Polen naar Nederland verhuist om te werken, wil je hoogstwaarschijnlijk je auto meenemen. Je kunt tot een bepaalde tijd met het oorspronkelijke nummerbord in Nederland rijden, maar wanneer je voor langere tijd blijft is het noodzakelijk dat je het kenteken overzet op een Nederlands kenteken, en dus ook een Nederlandse verzekering afsluit. Zo verhuis je je auto mee naar Nederland.
Permanent of tijdelijk
Wanneer je in Nederland gaat werken voor een bepaalde tijd en je hebt hier een auto nodig, kun je het beste de periode afstemmen op de regelgeving rondom het importeren van een auto internationaal kenteken. Zo kun je tot een half jaar in Nederland met een internationaal kenteken rijden, maar is het verplicht het kenteken daarna over te zetten op een Nederlands kenteken.
Heb je een vaste baan in Nederland en verhuis je permanent, moet je je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf het moment dat je in Nederland ingeschreven staat, is het niet meer toegestaan om met een internationaal kenteken te rijden, en moet je deze direct overzetten op een Nederlands kenteken.
Verzekeringen
Als je een Nederlands kentekenbewijs hebt gekregen, moet je hier ook een Nederlandse verzekering voor afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij Polisa verzekeringen, een verzekeringsmaatschappij die zich speciaal richt op Midden- en Oost-Europeanen die verhuizen naar Nederland. Een van de voordelen van een verzekering bij Polisa is dat service volledig in het Pools mogelijk is. Dit maakt de verzekering afsluiten wel zo prettig. Daarnaast kun je niet alleen je autoverzekering bij Polisa afsluiten, maar ook verzekeringen voor bijvoorbeeld je woning. Zo heb je maar te maken met één verzekeringsmaatschappij voor al je verzekeringen.
Kentekenplaten
Wanneer je het kentekenbewijs hebt en de verzekering hebt afgesloten, ben je zelf verantwoordelijk voor het laten maken van kentekenplaten. Dit kan bij een aantal verschillende kentekenplatenfabrikanten in Nederland. Let erop dat je de platen, wanneer ze klaar zijn, niet ophaalt met de auto waar de kentekenplaten voor bedoeld zijn.
Wanneer niet je kenteken overzetten?
Er zijn een paar situaties waarin je je kenteken niet hoeft over te zetten op een Nederlands kenteken. Dit geldt bijvoorbeeld als je student bent in Nederland; in dit geval mag je de hele studieperiode met het internationale kenteken rijden. Ook wanneer je een auto rijdt met een werkgeversvrijstelling hoef je het kenteken niet over te zetten.