Een goede gin-tonic is niet meer weg te denken van de drankkaarten in de Nederlandse horeca. Er bestaan tegenwoordig zelfs speciale gin-tonic bars. Niet gek ook, het drankje is heerlijk verfrissend en naar eigen smaak aan te passen. Onderzoek wijst bovendien uit dat mensen met artritis, hooikoorts of een verkoudheid, baat hebben bij het drinken van deze cocktail. Mooi excuus dus om met je vrienden de kroeg in te duiken! Liever thuis indruk maken op je vriendin met je eigen perfecte variant? Lees dan deze 4 tips en maak voor haar de perfecte gin-tonic!
1 Kies ook de tonic met zorg
Vreemd genoeg zijn we geneigd om wél te investeren in een goede fles gin, maar niet in een goede tonic. Het kiezen van de juiste tonic is echter super belangrijk voor een goed eindresultaat. Een gin-tonic bestaat meestal uit één deel gin en drie delen tonic. Zonde dus om voor een dure gin, met een standaard tonic te kiezen. Tegenwoordig kun je in de supermarkt en bij de drankspecialist veel verschillende soorten tonic kopen. Zo heb je naast de neutrale tonics, ook zoete, kruidige en bloemige tonics. Vraag daarom in de drankwinkel niet alleen advies over de gin, maar juist ook over de tonic. Zo creëer je ook thuis de perfecte smaakcombinatie!
2 Garnering: niet alleen voor de smaak
Een goede garnering maakt je gin-tonic niet alleen mooier, maar ook smaakvoller. Kies daarom voor een passende garnering die er niet alleen mooi uitziet, maar ook de smaakbeleving versterkt. De meest bekende garnering is natuurlijk de komkommer, maar er zijn nog vele andere originele opties. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappel, citroen, chilipeper, tijm, een jeneverbesje of zelfs een radijsje! Probeer in ieder geval altijd een garnering te kiezen die past bij de botanicals waarmee de gin op smaak is gebracht. Kies je voor een citrus? Gebruik dan alleen de schil, dit komt de smaak ten goede en voorkomt dat je gin platslaat.
3 Serveer hem ijskoud in een gekoeld glas
Wellicht een open deur, maar hij wordt toch vaak vergeten: serveer je gin-tonic ijs- en ijskoud. Serveer de cocktail dus in een goed gekoeld glas en voeg voldoende ijs toe. Wist je trouwens dat het beter is om één groot stuk ijs in het glas te doen, in plaats van een aantal kleinere ijsklontjes? Het toevoegen van meerdere kleine ijsklontjes zorgt ervoor dat de gin-tonic snel waterig wordt, terwijl een groot ijsblok de drank heerlijk koelt zonder snel te smelten.
4 Investeer in goede materialen
Te lang klunzen in de keuken is niet alleen slecht voor je humeur, het komt uiteindelijk ook het resultaat niet ten goede. Het aanschaffen van een goede barspoon is dan ook een onmisbare investering. Voor wie niet weet wat dat is; het is die lange gedraaide lepel waar je cocktailshakers vaak mee in de weer ziet. Hiermee kun je niet alleen de hoeveelheden afmeten, maar zorg je ook voor de juiste sensatie in de mond. De bubbels van de tonic blijven namelijk beter intact wanneer je deze langzaam langs de lepel naar beneden giet. Je koopt ze in de winkel al voor een paar euro. Een prima investering dus voor wie indruk wil maken met dé perfecte gin-tonic!