Heb jij zin om er even tussenuit te gaan, maar hebben je vrienden geen zin? De wereld verkennen kan heel gemakkelijk in je eentje. Alleen reizen lijkt te zijn weggelegd voor net afgestudeerde jongeren of personen met een midlife crisis, maar niks is minder waar. Hoewel je de verhalen over culturele verlichting met een korrel zout moet nemen, moet het je zeker niet weerhouden van een reis alleen. Dit zijn vier redenen waarom jij juist met beide benen op de grond zal staan na je solo vakantie.
1 Jij bepaalt het plan
Met vrienden of je partner op reis gaan is heel gezellig, maar het gaat hand in hand met het sluiten van ontelbare compromissen. Van welke vlucht er geboekt wordt tot waar je ’s avonds gaat dineren, de beslissingen moeten samen worden gemaakt. Als je alleen reist kan je zelf de planning maken, afhankelijk van jouw reisstijl. Hou jij van spontane dagindeling, of wil je al een week van tevoren plannen wat je gaat doen? Het maakt niet uit als je alleen reist. Je kan elke dag precies zo indelen als jij wilt. Ook kan je veel flexibeler zijn met je reisplan, want als jij ergens geen zin in hebt kan je a la minute je plan omgooien, zonder gezeur van je reisgenoot.
2 Je hebt meer controle over je budget
Compromissen sluiten hoeft dus niet. Dat geldt ook voor de financiële planning. Waar jouw reispartner bijvoorbeeld een groot deel van zijn of haar budget besteed aan een luxe hotel, ga jij misschien liever naar een goedkoper hostel om zo meer geld over te houden voor activiteiten. Het kan ook voorkomen dat je reispartner een veel hoger budget heeft dan jij en je onverholpen meer geld moet uitgeeft daardoor. Wanneer je in je eentje op pad gaat, heb je de controle over waar wanneer geld aan uitgegeven wordt en hoeveel. Zo krijg je meer voor je geld, want het zijn dingen die jij echt wil en belangrijk vindt.
3 Je voorkomt klassieke reisperikelen
Snurken, moeilijk wakker worden, verschillende interesses en andere ritmes; thuis levert het weinig problemen op, maar als je een week of langer samen op vakantie gaat kunnen kleine dingen een hoop irritatie opleveren. Het is fijn om iemand te hebben om je reis mee te delen, maar samen met de stress van de vakantieplanning kan de frictie hoog oplopen. Door alleen te reizen haal je die irritaties weg en kan je optimaal genieten van je vakantie, zeker als je af en toe even wil uitrusten van je drukke dag.
4 Je stapt (echt) uit de comfortzone
Alleen reizen lijkt bestemd voor mensen zonder vrienden. Maar de reden waarom veel mensen alleen willen reizen is omdat het een uitdaging is. In je eentje op stap gaan in je eigen woonplek is niet eng. Waarom zou het aan de andere kant van de wereld wel zo spannend zijn?
Alleen het onbekende trotseren is lastig maar ook heel belonend. Bij solo reizen valt je vangnet weg en komt het allemaal op jezelf aan. Zie het als een kans om uit je comfortzone te stappen zonder een vangnet mee te nemen in de vorm van een bekend persoon. Natuurlijk is het fijn om een vriend in de buurt te hebben, maar dat vermindert wel de behoefte aan het ontmoeten van mensen en het ondernemen van nieuwe dingen. Dat is zonde, want juist van die situaties kun je profiteren. Alleen reizen helpt je dus over nieuwe drempels heen te stappen.
5 Je leert iets nieuws
Het gezegde “necessity is the mother of invention” is toepasselijk bij alleen reizen. Je forceert jezelf om nieuwe dingen te leren. Je moet je opnieuw introduceren en aanpassen, vaak met een taalbarrière, zonder terug te kunnen vallen op een ander. Zowel je zwaktes als je sterktepunten komen naar voren tijdens een reis alleen. Dat is confronterend, maar wanneer je het een week overleefd hebt zal je merken dat je meer vertrouwen hebt in je communicatie skills en aanpassingsvermogen.
Alleen reizen kan dus een hele goede tool zijn om jezelf beter te leren kennen en je vaardigheden te verbeteren. Je leert wat je echt leuk vindt, dat je op eigen benen kan staan en dat de wereld buiten Nederland helemaal niet zo anders werkt. Die kennis is het beste souvenir dat je mee terug kan nemen.