Het is voor veel mannen een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse outfit en zelfs hun identiteit. We hebben het dan natuurlijk over heren horloges. Daar zijn er zo ontzettend veel van dat je door de bomen soms bijna het bos niet meer ziet. Daarom willen we je in deze blog graag wat meer vertellen over enkele veel voorkomende typen horloges. Op die manier krijg je een beter beeld van de horloges die verkrijgbaar zijn en welke misschien wel perfect bij jou past! Lees gauw verder, dan duiken we er direct in.
Skeleton
Het skeleton, wat zoals al kunt raden is afgeleid van het woord skelet, horloge is een polsklok met een blootliggend uurwerk. Je kunt de innerlijke werking op die manier door de doorzichtige wijzerplaat zien. Vaak zijn dit ietwat klassieke horloges. De piepkleine onderdeeltjes, schoefjes en bewegende tandwielen zijn meestal simpel en toch complex. Daardoor is het vrij bijzonder om naar een dergelijk horloge te kijken. Bij sommigen ligt overigens een heel groot deel van het uurwerk bloot terwijl het bij anderen misschien slechts om 50% van het uurwerk gaat. Dat verschilt per model en fabrikant.
Quartz
Enorm veel horloges zijn gemaakt op basis van quartz batterijtjes. Deze gaan enkele jaren mee en blijven gedurende die tijd altijd netjes gelijk lopen. Deze horloges zijn relatief goedkoop. Toen de eerste horloges met quartz verschenen boden deze dan ook een goedkoop alternatief voor de prijzige Zwitserse uurwerken, die tot op dat moment eigenlijk de enige betrouwbare horloges waren. Gelukkig waren de Zwitsers inventief en hebben zij zich staande weten te houden, mede dankzij hun eigen variant die al spoedig werd ontwikkeld.
Chronograaf
De meeste high-end horloges zijn chronograven. Wat een chronograaf onderscheid van andere horloges is het feit dat hier naast een uurwerk ook een stopwatch in verwerkt is. De nauwkeurigheid van deze stopwatches maakt het een populaire keuze voor sporters en andere avontuurlijke types. De stopwatch wordt meestal weergegeven middels drie kleine wijzerplaatjes in de wijzerplaat van de horloges. Deze zijn dan respectievelijk voor de seconden, minuten en uren die zijn verstreken.
Automatisch
De laatste uit de lijst vormt meteen ook het duurste type binnen de heren horloges. Automatische horloges, die ook weleens mechanisch worden genoemd, drijven zichzelf namelijk aan. Er zit een mechanisme in dat, door de bewegingen van jouw pols, heen en weer beweegt en zo het uurwerk aandrijft. Daardoor is er geen batterij nodig om het uurwerk te laten lopen en gaat een automatisch horloge een leven lang mee.
Vindt jouw ideale horloge
We hopen dat je na het lezen van deze blog een goed beeld hebt gekregen van de verschillende typen horloges die er te vinden zijn. We wensen je daarnaast veel succes bij het vinden van een horloge dat perfect bij je past!