Misschien heb je het woord al eens voorbij horen komen, of zie je het nu voor het eerst. In deze blog van Menandstyle, gaan we je vertellen wat domotica is, omdat hier nog weleens verwarring over bestaat. Het is een verzamelnaam van slimme technologie bedoeld voor in huis. Nu denk je misschien: ‘dat kan toch van alles zijn?’ Zo ja, dan is dat een goede gedachte. Je hebt namelijk volkomen gelijk. Domotica kan van alles zijn omdat het een verzamelnaam is voor allerlei verschillende producten en toepassingen. Lees verder, dan vertellen we je hoe dat zit!
Herkomst van het woord
Domotica is een samenstelling van twee verschillende woorden. Het eerste woord is domus, een woord uit de Romeinse taal dat huis betekent. Het tweede woord is eigenlijk geen woord, maar een toevoeging die we van vele andere woorden kennen. Daarmee doelen we op het stukje -tica. Deze toevoeging wordt vaak gebruikt om toegepaste wetenschap aan te duiden. Denk bijvoorbeeld aan robotica en informatica.
Synoniemen
Domotica draagt soms een ander jasje. Zo zijn er allerlei synoniemen die min of meer hetzelfde betekenen. Dit zijn dan meestal Engelse termen. Denk aan smart home of home automation. In het Nederlands wordt ook huisautomatisering regelmatig gebruikt.
Wat houdt het in?
Eerder werd al benoemd dat domotica een verzamelnaam is voor slimme technologie, bedoeld voor in huis. Om te illustreren wat daaronder valt hebben we hieronder een opsomming weergegeven van een aantal toepassingen en systemen.
- Verwarming
We hebben allemaal verwarming in ons huis, maar met domotica gaat dit een stapje verder. Met sommige toepassingen kun je bijvoorbeeld via je smartphone alvast de vloerverwarming van de badkamer aanzetten, zodat je wanneer je thuiskomt en een douche gaat nemen niet op een koude badkamervloer hoeft te staan.
- Verlichting
Soms vergeten we het licht uit te zetten. Heb je slimme verlichting vanuit domotica? Dan kun je bijvoorbeeld met je smartphone op je werk controleren of er nog lampen aanstaan en deze eventueel uitschakelen. Ga je op vakantie? Dan hoeft het licht niet de hele week aan te blijven zodat het lijkt alsof je thuis bent. Je kunt dan bijvoorbeeld een patroon instellen waarbij het licht van zeven tot twaalf uur ’s avonds aanstaat. Zo bespaar je weer energie.
- Comfort en gemak
De carport openen, de ramen open of dicht doen of een sfeerinstelling voor je verlichting inschakelen. Dit alles kan met domotica vanaf je smartphone terwijl je op de bank zit of niet eens in de buurt bent. Dat is een stuk beter dan opstaan en ontelbaar veel afstandsbedieningen gebruiken!
Het internet der dingen als verbindende factor
Hopelijk weet je nu wat Domotica is. De verbindende factor van domotica is het internet der dingen. Hiermee bedoelen we dat apparaten niet alleen hun eigen functie uit kunnen voeren, maar ook verbonden zijn met het internet. Op die manier kun je ze gemakkelijk, flexibel en vanaf iedere locatie bedienen. We hopen dat je na het lezen van deze blog een goed beeld hebt gekregen van hetgeen domotica is, waarom het een prettige ontwikkeling is en hoe je het misschien in je eigen huis toe zou kunnen passen. Bedankt voor het lezen!