Cryptovaluta of cryptocurrency zijn een relatieve nieuwe mogelijkheid als het gaat om handelen. Opvallend is dat de koersen behoorlijk fluctueren. Dat maakt het kopen van de valuta interessant, maar ook spannend. Want de koersen zijn over het algemeen behoorlijk onvoorspelbaar, en kunnen zich dus op een hele andere manier gedragen dan je vooraf zou verwachten.
Voor mensen met lef
Heb je geld over, en wil je hier iets mee doen? Dan zijn er heel veel opties waar je voor kunt kiezen. Je kunt kiezen voor een optie met nauwelijks risico, en het geld op een spaarrekening zetten. Hier ontvang je doorgaans nauwelijks rente op, maar je loopt ook geen enkel risico op grote verliezen. Het enige verlies dat je wellicht moet accepteren, is de inflatie. Zet je nu 10.000 euro apart, dan is dat over vijf of tien jaar nog steeds 10.000 euro, en de kans dat je er flinke rente op hebt ontvangen is klein. Wat je vandaag de dag voor 10.000 euro kan kopen, is echter meer dan wat je er over tien jaar mee kan kopen, zo luidt de ervaring. Prijzen hebben de neiging om te stijgen, wat jouw geld steeds een beetje minder waard maakt. De verliezen zijn niet enorm, maar zeker bij een flink bedrag wel zodanig dat je hierbij stil moet staan.
Wil je toch iets verdienen aan je spaargeld, dan kun je ervoor kiezen (een deel ervan) te beleggen. Als je kiest voor veilige fondsen is de kans groot dat je enige winst zal behalen, al is het risico op verlies ook altijd aanwezig. Denk hier dus goed bij na, en onderzoek ook hoe lang je het geld weg wilt zetten. Verwacht je een groot deel van je spaargeld over een jaar al nodig te hebben, dan is beleggen niet altijd de beste optie.
Handelen in cryptovaluta
Wil je zelf actief aan de slag in een poging je spaargeld meer waard te laten worden, dan kun je ook kiezen voor cryptovaluta. De koersschommelingen zijn vaak groot, waardoor hoge winsten tot de mogelijkheid behoren. Maar let wel op: op dezelfde manier kun je ook veel verliezen.
Hoe groot het risico is dat je loopt, bepaal je deels zelf. De waarde bitcoin is, doordat dit een ‘grote’ munt is, waarvan veel in omloop is, wat stabieler. Zelfs een grote hoeveelheid aankopen of verkopen zullen de koers niet snel zodanig beïnvloeden dat de gevolgen direct desastreus zijn. Kies je echter voor een kleinere munt, de gulden bijvoorbeeld, waarvan er minder in omloop zijn, ligt dat anders. Hier reageren de koersen vaak sterk op mutaties die plaatsvinden.