De spaarrente is een drama. Dat betekent dus dat je meer uit je geld moet zien te halen op andere manieren. Dat doe je bijvoorbeeld door te investeren. Dit is een methode die al zo oud is als het bestaan van geld en ruilmiddelen. Dat betekent dus ook dat er al heel wat succesvolle investeerders zijn geweest door de jaren heen. Wat deden die mensen eigenlijk waardoor ze zoveel succes hadden in het investeren? Wat kan jij hiervan leren? Deze vijf tips helpen je erbij om ook succesvol te worden in het investeren.
1 Zorg ervoor dat je jezelf kent
Het is belangrijk om je eigen sterke en zwakke kanten te kennen. Die heb je immers nodig om te zorgen dat je niet in bekende valkuilen trapt. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een branche waarin je wilt investeren. Als je geen geduld hebt, dan is het niet zo verstandig om in lange termijn te denken. Wanneer je echter iets zoekt waar je pas over dertig jaar iets aan hoeft te hebben, dan is dat juist weer wel de weg die je in moet slaan. Begin dus bij het begin en kijk eerst naar wie je bent en wat je wilt.
2 Ken de producten die worden aangeboden
Investeren in iets wat je niet kent is altijd een slecht idee. Zorg dus dat je alleen investeert in producten waar je bekend mee bent. Ben je ergens nog niet bekend mee? Verdiep je er dan in. Het is best goed mogelijk dat het wel een goede investering is, maar dat kan je pas weten wanneer je duidelijk weet wat het is. De meeste mislukkingen komen voort uit een gebrek aan kennis. Dit is onder andere de uitkomst van een aantal onderzoeken naar succesvol investeren geweest. Let hier dus in ieder geval op.
3 Begrijp dat er een risico is
Investeren is geen gelopen koers. Er zitten allerlei risico’s aan het steken van geld in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of bedrijven. Wanneer je niet zo goed met risico’s kunt omgaan, dan is het misschien niet zo’n goed idee om te gaan investeren. Wil je er meer uit halen, dan zal je bijvoorbeeld geduld moeten kunnen opbrengen om de stroeve start tot een succesvolle finish te zien ontwikkelen. Wanneer je echter bij een kleine tegenslag al direct in de stress schiet, dan heb je geen fijne tijd. Lees je goed in over de risico’s en bepaal aan de hand daarvan wat je doet.
4 Je gevoel zegt niet alles
Een bekende valkuil die je moet zien te voorkomen is het te sterk volgen van je buikgevoel. Er is een tijd geweest waarin werd gesteld dat intuïtie en buikgevoel de allerbeste raadgevers waren, zeker als het op investeren aankomt. Lees eens een boek van topinvesteerder Warren Buffett en je zal merken dat deze man zijn miljarden heeft verdiend door exact het tegenovergestelde te doen. Natuurlijk moet je wel een bepaalde mate van gevoel bij een product of dienst hebben als je er geld in steekt, maar laat je er niet uitsluitend door leiden.
5 Kansen gaan boven problemen
Een product dat in ontwikkeling is, of een startup die net van de grond komt, zal nog vol met kinderziektes en zwakke punten zitten. De kunst is om voorbij de knelpunten te kijken en in te zien welk potentieel het heeft. Wanneer het je lukt om dat op waarde te schatten, dan kan je er ook zeker van zijn dat je je investering dik terugverdient en de winst niet te zuinig zal zijn. Kijk dus niet alleen maar naar de problemen, maar kijk vooral ook naar de kansen die er liggen.