Wanneer jij het doel verdedigt is jouw inzet en talent de bepalende factor voor je prestaties. Je springt, duikt, glijdt en doet alles om te voorkomen dat de bal achter je in het doel belandt. Om dat zo goed mogelijk te faciliteren wil je graag de juiste materialen gebruiken. De juiste schoenen, de juiste keepersbroek… Maar je allerbelangrijkste accessoire zijn je keepershandschoenen. Waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte keepershandschoenen om jouw taak onder de lat zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren?
Twee verschillende paren
Voor de wedstrijd wil je graag handschoenen met een goede grip. Het reliëf dat doorgaans gebruikt wordt om die grip te bevorderen is behoorlijk slijtgevoelig. Je kunt daarom ervoor kiezen om twee verschillende paren keepershandschoenen aan te schaffen: één voor de wedstrijden en één voor de trainingen. Zo doe je langer met de handschoenen waar je aan gewend bent en die lekker zitten. Daarbij kun je overwegen of de handschoenen die je op de training gebruikt wellicht wat stuggere handschoenen mogen zijn, omdat die duurzamer zijn en dus langer mee gaan.
Slijtage bij beginnelingen
Natuurlijk kun je in de verleiding komen om de allerduurste keepershandschoenen te kopen omdat je favoriete keeper die misschien ook gebruikt. Maar als je een beginnende keeper bent en nog aan je techniek werkt moet je er rekening mee houden dat je keepershandschoenen sneller zullen slijten omdat je verkeerd neerkomt of opstaat. Daarbij slijten vooral de vingertoppen en de onderkant van de handpalm snel. Heb je al afgeleerd je af te duwen met de palm van je keepershandschoenen, dan zullen je handschoenen ook minder snel slijten.
Keepen op kunstgras
Ga je keepen op kunstgras? Om verschillende redenen is het dan verstandig om voor keepershandschoenen met steviger foam te gaan. Ten eerste vangen deze de klappen van het onzacht in aanraking komen met de hardere en stroevere ondergrond beter op, en dat is voor jouw veiligheid beter. Maar het is natuurlijk ook zo dat een stroeve ondergrond als kunstgras zijn tol gaat eisen wat betreft slijtage van je handschoenen. Wil je niet na een korte tijd al nieuwe keepershandschoenen moeten kopen, kies dan dus voor stevigere handschoenen. Deze vind je ook gewoon in het assortiment van keepershandschoenen van Nike, evenals tussen de Adidas keepershandschoenen.
Speciale bescherming voor vingers
Er bestaan keepershandschoenen met een zogenaamd Fingersave-systeem, dat bij verschillende merken verschillende benamingen kent. Dit zijn elementen in de keepershandschoen die ervoor zorgen dat je vingers niet doorklappen. Ook beschermen ze je vingers tegen botsingen en aanraking met bijvoorbeeld de noppen van een aanvaller. De consequentie van deze toevoeging in je keepershandschoenen is wel dat de handschoen meer dan anders beïnvloedt hoe jij je vingers kunt houden en bewegen. Het vangen van een bal wordt hierdoor bemoeilijkt. De keuze gaat dus tussen veiligheid en controle hier.
Manier van stikken van de handschoenen
De manier waarop de keepershandschoenen gestikt zijn kan ook een factor zijn in je keuze. Er zijn verschillende zogenaamde ‘cuts’, om te beginnen met de ‘classic cut’. Daarbij zijn de palm en de rug van de handschoenen aan elkaar gestikt langs de vingers. Dit zorgt voor een comfortabele handschoen waarmee een bal vangen makkelijk is. Wil je liever een handschoen die als een soort tweede huid om je vingers zit, dan kun je gaan voor de ‘rollfinger’ cut. Daarbij is het latex rond de vinger gerold. Bij de ‘negative cut’ zijn de stiknaden naar binnen genaaid, waardoor je meer gevoel hebt bij het vangen en werpen van de bal. Combinaties van deze cuts komen ook steeds meer in trek, voor de combinatie van een negative cut tot halverwege de vingers met rollfinger voor de vingertoppen.
Nieuwe keepershandschoenen niet blind in gebruik nemen
De beste keepershandschoenen voor jou zijn niet per se die van jouw idool. Je doet er verstandig aan goed verschillende keepershandschoenen te vergelijken en je keepershandschoenen niet blind aan te schaffen of in gebruik te nemen. Pas ze om te kijken hoe het gevoel is en hoeveel bewegingsvrijheid je hebt. Daarbij zijn niet alleen de hierboven genoemde factoren van belang, maar ook simpelweg of je de juiste maat kiest. Uiteindelijk moeten jouw keepershandschoenen er immers voor gaan zorgen dat jij optimaal het doel kunt verdedigen.