Iedereen heeft weleens het gevoel enorm gefaald te hebben. Je hebt op je werk een fout gemaakt en schaamt je er vreselijk voor. Je veelbelovende project is uitgelopen op een flop of je hebt een probleem in je relatie helemaal verkeerd aangepakt. Vrienden beuren je op door te zeggen ‘van je fouten leer je’ of ‘volgende keer beter’, maar voor jou voelt dit als een enorme dooddoener. En toch, de goeroes zijn het erover eens: falen is niet alleen menselijk, het is ook nog eens goed voor je!
1 Meer kans op succes door meer mislukkingen
Hoe vaker je reeds gefaald hebt, hoe dichter je bent bij succes. Zo voelt het waarschijnlijk bijna nooit, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Wanneer je een probleem probeert op te lossen en vijf keer faalt, ken je immers al vijf oplossingen die níet werken. Dankzij deze inzichten ben je weer een stap dichter bij het vinden van een oplossing die wél werkt. Falen wijst je dus in de richting van succes! Veel succesvolle ceo’s van bekende bedrijven zeggen dan ook dat tegenover elk succes meerdere mislukkingen hebben gestaan. Oftewel, succesvol zijn díe mensen die één keer vaker opstaan dan dat ze vallen.
2 Van falen word je creatief
Wanneer je voor je gevoel gefaald hebt, zijn de zaken waarschijnlijk anders gegaan dan je ze in eerste instantie voor ogen had. Wil je alsnog je doel verwezenlijken dan zal je de plannen dus moeten herzien. Dit vereist de nodige creativiteit. Falen zet je dus noodgedwongen aan tot creatief denken. Enerzijds om de veroorzaakte schade te herstellen, anderzijds om alsnog succesvol te kunnen zijn. Een heel bekend voorbeeld hiervan is de uitvinding van het bubbeltjesplastic. Dit plastic is ooit ontworpen in een poging om behang met reliëf te creëren. Het bubbeltjesplastic bleek hier echter helemaal niet geschikt voor. Toen iemand het materiaal dan maar gebruikte om er breekbare materialen in te vervoeren, was dit het begin van een succesvol bedrijf. Zo zie je maar dat falen ook nieuwe kansen en mogelijkheden kan scheppen!
3 Wie falen accepteert komt verder
Wie heeft er een grotere kans op succes? Iemand die altijd in zijn eigen veilige omgeving blijft acteren, in de hoop vooral geen fouten te maken of iemand die juist regelmatig uit zijn comfortzone komt? Het antwoord op deze vraag ligt natuurlijk voor de hand. Wie bang is om fouten te maken, zal niet snel tot bijzondere prestaties komen. Juist diegene die het falen accepteren en misschien zelfs wel omarmen, kunnen buitengewone successen boeken. Wanneer jij uit je comfortzone stapt neemt dus niet alleen de kans op falen toe, maar ook de kans op succes. De grootste uitvinders en de meest succesvolle zakenmannen accepteren allemaal dat falen normaal is en gebruiken het juist in hun voordeel. Dus wees niet bang om letterlijk of figuurlijk onderuit te gaan, het is vaak de eerste stap naar het bereiken van je doel. Zie de weg naar succes als een wipeout attractie: wie telkens weer opstaat en doorgaat, bereikt uiteindelijk de finish!