De hyperloop, lange tijd leek het een vervoersmiddel dat je alleen in The Jetsons kon zien. Totdat Elon Musk de wereld uitdaagde om te laten zien dat het wel degelijk mogelijk was om dit vervoersmiddel op de wereld te krijgen. Dat moment is nu dan toch echt gekomen. In Abu Dhabi komt een eerste model te staan. De hele wereld werkt aan dit plan mee. Zo zal een Amerikaans bedrijf de bouw voor zijn rekening nemen maar wordt er in Spanje en Frankrijk aan de vervoerscapsules die in het supersnelle buizensysteem moeten gesleuteld. Uiteindelijk moet dit het eindresultaat worden.
Grensgebied
De lijn, die in 2019 beschikbaar moet komen, moet langs de grens van Abu Dhabi en Dubai gaan lopen. Het moet bijvoorbeeld het Al Makhtoum International Airport gaan verbinden met de grote steden. Dit gebied is nog niet heel groot. Het zou gaan om een lengte van 10 kilometer. Er zijn ook al andere plannen voor hyperloopsystemen in andere landen, bijvoorbeeld in India waar Mumbai en Prune verbonden moeten worden en de VS waar een route door Missouri moet komen. Deze zullen echter nog langer op zich laten wachten. De tien kilometer in Abu Dhabi zullen essentieel zijn voor de komst van deze lijnen.
Twee haltes
Doordat de route zo kort is zal het aantal stops ook beperkt blijven. Sterker nog, er zal alleen een beginpunt en een eindpunt worden gemaakt. Daartussen zal de capsule heen en weer reizen. Vooralsnog gaat het dan ook om één capsule die door de buizen geschoten zal worden. Dit heeft onder andere te maken met wetgeving rondom het nieuwe systeem. Hoewel het in theorie al jaren geleden volledig is uitgewerkt, is het immers nog altijd de vraag hoe dit in de praktijk zal uitpakken. Er is natuurlijk nog altijd geen praktijkcase van het systeem beschikbaar. Dat komt wanneer dit doorgang vindt.
Wereldwijd project
Het hyperloopsysteem moet uiteindelijk een wereldwijd project worden. In de eerste plaats is het belangrijk dat er bij deze eerste twee haltes wordt samengewerkt met allerlei partijen uit de hele wereld. Daarna wordt het belangrijk om meer en meer steden en plaatsen met elkaar te verbinden door dit systeem. Uiteindelijk moet er op die manier een wereldwijd alternatief komen voor vliegverkeer dat sneller, veiliger en schoner is dan vliegen ooit geweest is en kan zijn. Dit is dan ook precies de reden dat steeds meer grote partijen, zoals Virgin erin willen stappen. Zij zien hier nieuwe kansen in.
Elon Musk
Het is niet bekend in welke mate Elon Musk bij het project betrokken wordt. Musk was lange tijd de grote voorvechter van research naar dit systeem. Door hem werden veel projecten uit de grond gestampt. Nu de topman van Tesla een stap terug moet doen van zijn autofabrikant is er een mogelijkheid dat hij zich meer gaat storten op andere projecten, zoals bijvoorbeeld de hyperloop. In dat geval is het goed mogelijk dat de ontwikkelingen nog weleens een flink stuk zullen gaan versnellen. De deadline van eind 2019 moet dan in ieder geval een realistische mogelijkheid zijn voor de ontwikkelaars van nu.