Dat wijn een schitterende aanvulling is bij het diner en heerlijk smaakt tijdens de borrel of op een feestje wisten we natuurlijk al. Maar over wijn is ook ontzettend veel interessante informatie te vinden, en daar hoef je heus niet meteen een uitgebreide wijncursus voor te volgen. Wij hebben in het kort alles wat je moet weten over wijn op een rijtje gezet. Van het aantal druiven per glas, tot aan de vraag hoe lang je wijn gemiddeld kunt bewaren en het aantal calorieën en suikers. Handig en interessant voor iedere (beginnende) wijndrinker!
Conserveren
Wil je voor langere tijd een paar mooie flessen rode wijn bewaren? Wijn kun je het best conserveren in een koele donkere ruimte, bijvoorbeeld in de kelder bij een constante temperatuur tussen de 10 en 14 graden celcius. Een gesloten fles kun je gemiddeld tussen de twee en tien jaar bewaren. Port en dessertwijnen blijven het langst goed vanwege hun hoge suikergehalte, namelijk tot wel tien jaar. Een fles Champagne kun je zo lang bewaren als zijn leeftijd, dus een vintage Champagne blijft erg lang houdbaar. Een fruitige, frisse rode of witte wijn met hoge zuren blijft twee tot drie jaar op smaak. Is de wijn al open? Dan blijft hij gemiddeld tussen de drie en vijf dagen goed.
Alcoholpercentage en suikers
De vraag: ‘Hoeveel calorieën zitten er in wijn’, wordt regelmatig opgezocht, en is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het alcoholpercentage en de hoeveelheid restsuikers, maar ook het productieproces en de gisting. Hoe zoeter de wijn, hoe meer calorieën. Als je wat op je gewicht wil letten, is een droge witte wijn of een mousserende wijn de slankste wijn. Droge witte wijn heeft gemiddeld rond de 67 calorieën per glas van 100 milliliter, en mousserende wijnen bevatten 79 kcal. Een glas rode wijn van 100 milliliter bevat gemiddeld 82 kcal, en zoete witte wijn spant de kroon, en komt al gauw uit op 97 kcal per 100 milliliter.
Druiven per glas

Wijn is behoorlijk geconcentreerd, dit maakt dat het aantal druiven die er in een glas gaan verbazingwekkend hoog is. Gemiddeld gaan er namelijk in een glas wijn wel 125 druiven, wat betekent dat er voor een fles wijn al gauw tussen de 600 en 800 druiven moeten worden geplukt! Het plukken van de druiven voor wijn is een behoorlijk arbeidsintensief proces. Soms wordt er gebruik gemaakt van plukmachines, maar vaak worden de druiven nog met de hand geplukt. Dit is een secuur werkje: de druiven moeten namelijk heel blijven en de steeltjes en blaadjes worden per stuk verwijderd.
Nu weet je het aantal druiven en calorieën in je glas, en hoelang je de wijn kunt bewaren. Kortom: je bent op de hoogte van de belangrijkste basis van de wondere wereld van de wijn!