Of we het nu willen of niet: over een aantal jaar moeten we allemaal van het gas af. Dat is misschien maar goed ook, want gas wordt steeds duurder. Ben je op zoek naar een nieuwe manier om je woning te verwarmen en wil je liever niet van je centrale verwarming af? Geen probleem, want het is nu ook mogelijk om een pelletketel aan je cv te koppelen. Ontdek hier de voordelen en mogelijkheden van cv-verwarming met pellets.
Hoe werkt centrale verwarming op pellets?
Een pelletketel werkt met behulp van elektriciteit en houtpellets. Dit zijn samengeperste houtkorrels die een relatief hoge verbrandingswaarde hebben. Met 1,8 kilogram pellets kan je evenveel energie creëren als met 1 m3 aardgas. Deze pellets worden in een groot reservoir opgeslagen. Terwijl de kachel zijn werk doet, worden er constant pellets van het reservoir naar de ketel gestort. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de temperatuur die je instelt voor de kachel. Des te hoger de temperatuur, des te meer pellets je verbruikt.
De kachel gebruikt stroom voor het ontsteken van een gloeipen. Deze gloeipen zorgt er vervolgens weer voor dat de pellets worden verbrand. Tijdens de ontbranding komen er rookgassen vrij die door een warmtewisselaar stromen. Zo worden de gassen omgezet naar warme lucht, die vervolgens gebruikt wordt om je cv-water te verwarmen. Nu heb je een bron aan warm water waarmee je je huis verwarmt, de afwas doet of uitgebreid doucht.
De voordelen op een rijtje
Het is een investering om je oude cv-ketel te vervangen voor een gloednieuwe pelletkachel, maar daar zitten natuurlijk wel een paar fijne voordelen aan. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje:
- Je bent uiteindelijk goedkoper uit, doordat het gebruik van pellets aanzienlijk voordeliger is dan het gebruik van aardgas.
- Pelletkachels hebben een rendement van minsten 90%.
- Het reservoir kan veel pellets opvangen, waardoor de kachel 12 tot 32 uur kan branden zonder aangevuld te worden.
- De temperatuur van de kachel is via de thermostaat of met je smartphone in te stellen.
- Pelletkachels zijn erg zuinig en verbranden relatief schoon. Er blijft weinig as achter en de uitstoot is beperkt.
- Het is mogelijk om de kachel te programmeren, zodat hij automatisch ontsteekt op gewenste tijden.
- De kachel is makkelijk in gebruik.
Een pelletkachel of pelletketel?
Wil je jouw cv gaan koppelen aan een pelletkachel? Dan moet je nog één belangrijke keuze maken. Wil je een pelletkachel of een pelletketel? Een pelletkachel kan je vergelijken met een traditionele haard. Dat betekent dat deze meestal in je woonkamer staat, waar je van een knisperend vuurtje geniet. Dankzij een ventilator wordt de warmte van de kachel in de woonkamer geblazen, waardoor je de ruimte verwarmt. Tegelijkertijd kan je deze kachels op je centrale verwarming aansluiten. Zo wordt een deel van de warmte gebruikt om de rest van je woning op te warmen. Het nadeel van deze kachels is dat ze vaak minder krachtig zijn. Je moet bovendien altijd een vuurtje stoken om de rest van je woning op te warmen, ook in de lente en zomer.
Wil je liever dat je cv-ketel zoals gebruikelijk functioneert? Dan is een pelletketel de beste optie. Deze ketel plaats je op dezelfde plek als je huidige cv-ketel en verwarmt je woning precies zoals je gewend bent. De hitte van een pelletketel wordt bovendien efficiënter benut en is voldoende om zowel je radiatoren als je drinkwater te verwarmen. Dat maakt de pelletketel de perfecte duurzame opvolger van je gasketel.