Wanneer je net begint met je carrière moet je het natuurlijk doen met het salaris wat je voorgeschoteld krijgt door je baas. Echter kan je na een tijdje beginnen te onderhandelen. Dit is met name voor de mensen die een bepaalde vaardigheid hebben die anderen weer niet hebben. Wat we alleen zien is dat er heel wat mannen zijn die niet weten hoe ze moeten onderhandelen over het salaris. Gelukkig ben ik er om je te helpen. In dit artikel laat ik je de beste tips voor het onderhandelen over je salaris zien. Door deze tips voor de salarisonderhandeling zelf te volgen zal ook jij alles uit het aanbod kunnen halen!
Praat met recruiters
Het is natuurlijk mogelijk om via internet op onderzoek uit te gaan voor de normale richtlijnen voor het salaris wat er voor jouw baan gegeven wordt. Echter is er ook een alternatief. Het is namelijk ook mogelijk om een paar belletjes de deur uit te doen naar recruiters. Zij weten wat mensen met jouw ervaring en expertise waard zijn, dus gebruik dat in je voordeel. Door op deze manier op onderzoek uit te gaan is de kans veel groter dat je succes zal boeken tijdens het onderhandelen. De volgende keer dat iemand contact met je opneemt, ga dan een gesprek aan over de verantwoordelijkheden en de beloning van de functie. Dit is echt een van de mees praktische tips voor onderhandelingen over je eigen salaris.
Wees bereid om weg te lopen
Wanneer je je salaris overweegt, moet je ook een “weglooppunt” bedenken. Dit is ook wel het laatste aanbod wat zo laag is dat je het moet afwijzen. Dit kan gebaseerd zijn op je eigen financiële behoefte, maar ook gewoon op de grens die je nodig hebt om je goed te voelen binnen je huidige baan. Een aanbod afslaan zal nooit gemakkelijk zijn, maar het is belangrijk te weten wanneer je het moet doen. Je moet dan ook echt bereid zijn om “nee” te kunnen zeggen tegen je baas. Dit is een van de lastigste tips voor onderhandelen over je salaris, maar het is ook gelijk een van de meest effectieve tips.
Zorg dat je er klaar voor bent
Een volgende tip voor het onderhandelen over je salaris is om er echt voor te zorgen dat je er klaar voor bent. Voordat je om een loonsverhoging vraagt, moet je jezelf een paar vragen stellen. Ben je al een jaar aan het werk bij je huidige bedrijf? Heb je nieuwe verantwoordelijkheden op je genomen sinds je bent aangenomen? Heb je de verwachtingen overtroffen ten opzichte van anderen? Het antwoord op al deze vragen zou “ja” moeten zijn als je om een salarisverhoging vraagt. Het is namelijk wel zo dat je een salarisverhoging alleen kan aanvragen als je ook echt kan laten zien dat je het verdiend. Als dit niet het geval is dan zal je toch nog even wat beter je best moeten doen.
Voer de onderhandelingen op donderdag
Heb ik dat nu goed gelezen vraag je je af? Jazeker, de volgende tip voor onderhandelingen is om jouw gesprek op een donderdag in te plannen. Studies tonen aan dat je meer kans maakt op loonsverhoging als je het op donderdag vraagt. We beginnen de week vaak hard en onvriendelijk, maar naarmate de week vordert zijn de meeste mensen al wat meer ontspannen. Op donderdag en vrijdag staan we het meest open voor onderhandeling en compromissen. Dit komt met name door het feit dat de week bijna om is en dat het tijd is voor het weekend. Maar hier dus goed gebruik van voor het praten over je salaris .
Begin met de juiste toon
Een andere handige tip is om altijd met de juiste toon het gesprek aan te gaan. Je wilt je baas laten weten dat je zult luisteren en zult proberen zijn standpunten te begrijpen. Tegelijkertijd verwacht je dat je baas hetzelfde doet voor jou, zodat jullie samen kunnen werken om dit probleem aan te pakken. Dit is dan ook echt de reden dat je nooit moet kiezen voor dreigementen of voor ander dwingend gedrag. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen onderhandelingen kunt starten, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je de kans loopt om ontslagen te worden. Doe dit dus nooit tijdens de gesprekken!
Leg de focus op objectieve criteria
Een andere handige tip voor onderhandelingen over je salaris is om je altijd te richten op objectieve criteria. Het is veel gemakkelijker iemand ervan te overtuigen in te stemmen met je voorstel als hij ziet hoe dat voorstel stevig is gegrond op objectieve criteria. Hier kan je denken aan wat soortgelijke bedrijven betalen aan mensen met soortgelijke ervaring of wat anderen in het bedrijf verdienen. Door deze informatie voor te leggen sta je er veel sterker voor dan wanneer je gewoon zegt dat je denkt dat je wel een salarisverhoging verdiend.
Denk na over je alternatieven
Voor het geval je je baas niet kan overtuigen om ja te zeggen, moet je altijd beschikken over een back-up plan. Een deel van de voorbereiding bestaat uit het opstellen van een specifiek actieplan. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je gaat doen als je van tafel moet lopen. Zo kan het van belang zijn om een andere baan te zoeken als de onderhandelingen niet lukken. Door je opties open te houden is de kans echt veel groter dat het allemaal wel los zal lopen.
Ik hoop dat je dankzij deze tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek in staat bent om net even wat sterker de onderhandelingen in te gaan. Door te onderhandelen over je salaris ben je vaak in staat om wat meer te verdienen dan dat je op dit moment doet. Op deze manier is het ook voor jou mogelijk om altijd weer geld over te houden aan het einde van de maand. Voor meer handige tips en tricks op het gebied van je carrière heb je geluk. Hier op de site heb ik namelijk nog veel meer artikelen voor je geschreven die je zo goed mogelijk op weg kunnen helpen!