Waar vroeger vooral veel met papier werd gewerkt, is het vandaag de dag natuurlijk allesbehalve efficiënt om met een pakbon het magazijn in te lopen wanneer het om een bedrijf gaat dat meer dan honderd orders per dag verwerkt. Het vereenvoudigen en vooral ook automatiseren van het pickproces is daarom voor veel bedrijven een belangrijke volgende stap naar efficiënter werk, maar ook naar verdere groei van het bedrijf. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer iemand geen 60 maar 80 orders per dag kan afhandelen, dit je bedrijf een enorme boost kan geven op lange termijn. Door in te zetten op de juiste technieken, zul je niet alleen merken dat alles een stuk sneller gaat, maar het je ook serieus geld bespaart. Mede daarom delen we graag een aantal tips met je, zodat het pickproces een stuk efficiënter kan worden ingericht.
Analyseer en optimaliseer routes
Een belangrijke stap bij het verbeteren van het pickproces is het analyseren van de huidige routes in het magazijn. Identificeer inefficiënte en omslachtige routes en herstructureer ze op basis van frequentie en afstand. Door de meest gebruikte items dichter bij de picklocaties te plaatsen, verminder je de afstand die een orderpicker moet afleggen, waardoor ze dus veel productiever zijn, dan wanneer alle producten willekeurig door het magazijn staan. Een belangrijke eerste stap is het inschakelen van een partij die je hierin kan ondersteunen. Kies je voor Dutch Card Printing uit Groningen, dan kunnen ze je niet alleen voorzien van magazijnlabels en scanners, maar ook van een passend advies om jouw magazijn zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken.
Investeer in moderne technologie

Moderne technologieën, zoals handscanners en voice picking systemen, kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van het pickproces. Deze tools vereenvoudigen het verzamelen van goederen door middel van nauwkeurige instructies en real time updates. Hierdoor wordt de kans op fouten geminimaliseerd en kunnen werknemers sneller en efficiënter werken. Daarbij komt ook dat ze in contact staan met allerlei verschillende softwaresystemen, waardoor je in het geval van een groot bedrijf ook precies per persoon kunt zien wat de productiviteit is. Op deze manier kun je de kosten veel beter beheersen en het gesprek aangaan met iemand die bijvoorbeeld al dagen of zelfs weken onder het gemiddelde presteert. Misschien vindt deze persoon het wel lastig of heeft hij of zij wat extra ondersteuning nodig. Deze data is dus ontzettend waardevol.
Zorg voor goed voorraadbeheer
Wanneer jij een omzet draait van 100.000 euro per maand en je standaard voorraad is 50.000 euro, dan weet je dat er iets moet gebeuren. Naast het investeren in QR scanners voor het binnen scannen van de goederen, is het ook belangrijk dat er een softwarepakket is die alles keurig bijhoudt en ook kan adviseren bij het inkopen van nieuwe voorraad. Dit zorgt ervoor dat je altijd realtime inzage hebt in je actuele voorraad, maar ook eenvoudig kunt zien wat er in voorgaande periodes is gedaan, zodat je op basis daarvan kunt kijken wat er nodig is om in te kopen. Deze systemen houden bijvoorbeeld ook rekening met seizoensgebonden producten en de temperatuur buiten. Zo zal er een ander besteladvies komen rollen bij 25 graden, dan wanneer het buiten 10 graden is als we kijken naar producten zoals ijs, water en frisdrank.